Alle feestelijkheden zijn weer achter de rug en we kijken al voorzichtig vooruit naar het voorjaar. Op het moment is het alle nachten nog heel koud, maar overdag met volle zon is het weer heel aangenaam.

De maand december stond bol van de feestelijkheden: de eindmanifestatie van de Telethon, met muziek en dans en veel hapjes aan het begin van de maand, en vervolgens allerlei etentjes en bijeenkomsten in het kader van de kerstdagen. Veel van onze nieuwe kennissen hebben normaal gesproken familie over of gaan zelf naar familie toe, maar vanwege de reisbeperkingen waren nu veel mensen thuis en zonder gasten, dus we hebben er onderling wat van gemaakt, helemaal niet erg dus.

Anne heeft allerlei ‘typisch Nederlandse’ baksels geproduceerd om uit te delen: gevulde speculaas, boterletter en ook nog de aloude Tuimelkoek (voor wie dat niet kent: een combi van crunch met havermout en zuidvruchten met een laag jam ertussen, in dit geval de zelfgemaakte kaki-jam). Er was veel enthousiasme, we hebben op verzoek het recept voor de gevulde speculaas al op de website van Maureillas sans Frontières laten zetten.

In de aanloop naar de kerst hebben we met de hele Franse-les-club een bezoek gebracht aan Franҫoise, onze ‘lerares’, om haar ‘Santons’ te zien en uiteraard wat te eten en te drinken. Santons zijn kleine keramieken beschilderde figuurtjes die met name in de Provence gemaakt worden en die hier aan de kerststal worden toegevoegd. Allerlei soorten mensen, dieren en activiteiten die in het dagelijks leven plaatsvinden worden uitgebeeld: denk bijvoorbeeld aan de bakker, de slager, iemand die hout bewerkt, mensen die gezellig op een bankje zitten, een groep dansers in klederdracht. Franҫoise koopt er ieder jaar een of meer bij en heeft nu een uitstalling rondom haar krib van wel 200 figuurtjes. Haar man Philippe heeft er mooie decors bij gemaakt. Echt scenery dus. Daarbij dan gezellig koek eten, kir royal drinken, en uiteraard veel Frans praten, heerlijk.

Neil en Angela hebben halverwege december bij ons gegeten en wij op kerstavond bij hen. Zij hebben ook in december 2020 hun huis gekocht. Het bleek een huis dat wij indertijd ook hebben bezichtigd. Leuk om te zien wat zij ervan maken!

Zaterdag markt clubje

Lizzie’s schilderij in de Veranda

Verder heeft ons markt-koffiedrinkgroepje: Nick, Lizzie, Doug en Erica, begin januari bij ons gegeten, nadat het eerder een keer was uitgesteld omdat Nick ‘cas contact’ was. Dat wil zeggen dat je in contact bent geweest met iemand die positief testte op Covid; de instructie hier is in dat geval: jezelf laten testen en indien negatief een week in de gaten houden met een paar keer een autotest. Hij was dus een week voorzichtig met contacten buitenshuis. We hebben van Lizzie een mooi schilderij gekregen voor in de veranda. Zij blijkt een echte schilderes te zijn!

Zelf hebben we in de tussentijd ook al een keer of drie zo’n Covid-waarschuwing ontvangen via onze telefoon, dan ga je jezelf maar weer laten testen – ‘better safe than sorry’. Tot nu toe in ieder geval aldoor negatief, dus de vaccinatie – en waar geïndiceerd de mondkapjes – beschermt goed.

Picknick met folk middag groepje

We zijn nu echt geadopteerd door de Britse community hier, krijgen uitnodigingen voor folk middagen, voor een app-groep van iemand die curry’s kookt, een link met iemand die een grote modelspoortrein heeft, en zo verder. Weer een stap in onze inburgering in dit multinationale dorp.

Joop heeft de vloer van de veranda van een beschermlaag voorzien, en geschilderd, als voorlopige afwerking. De tegelzetter uit het dorp heeft zichzelf net gepensioneerd, dus het zal nog wel even duren voordat we alles opnieuw laten betegelen. Als de verf in de veranda goed ‘houdt’ gaan we de rest van de bovenverdieping misschien ook wel schilderen. (over de tegels heen met speciale verf) En Joop heeft een pakket treinmateriaal overgenomen van de man van Geneviève, ook een Philippe, die vanwege ruimtegebrek zijn trein heeft opgegeven. Nu gaat binnenkort de bouw van de nieuwe baan echt beginnen!

En Anne is alweer druk in de tuin bezig voor het nieuwe seizoen: groente / planten bedden maken, bonen de grond in, druppel irrigatie aanleggen.

We kijken vooruit naar de zomer. De eerste reservering voor het appartement is alweer binnen!