We wonen al weer ruim 3 jaar in Frankrijk, de tijd vliegt. Ook de afgelopen twee maanden waren weer vol met allerlei activiteiten en belevenissen, etentjes, muziekuitvoeringen, festiviteiten. Half mei-half juni heeft het zowaar regelmatig geregend, niet genoeg natuurlijk om de grote droogte te verhelpen, maar het is in ieder geval niet veel erger geworden. Het is voluit zomer, het zwembad zit rond de 30 graden en de middagtemperaturen liggen tussen 30 en 35 graden. We wandelen iedere dag twee keer met de hond, Joop zwemt vrijwel dagelijks en Anne mag nog steeds niet zwemmen vanwege haar voet, die maar niet dicht wil. De tuin staat er naar omstandigheden prima bij, met veel bloeiende planten en struiken. We oogsten tomaatjes, courgettes en rucola.

Wat hebben we zoal beleefd: van half mei tot begin juni zijn we veel erop uit getrokken met Tom en Roos, lekker gegeten in allerlei restaurantjes, naar zee en naar de bergen geweest, het aquarium/zee-museum Oniria in Canet bezocht, het Granaat-museum in Prades en het vernieuwde museum voor Moderne Kunst in Céret, waar ze deze zomer ook weer een leuke tijdelijke tentoonstelling hebben.

Fete de la Musique

Fete de la Musique

Fete de la Musique

Fete de la Musique

Aansluitend barstte hier het zomer(feest)seizoen los, met het 25-jarig bestaan van El Tap, het fête de la musique met een avondvullend en zeer gevarieerd muziekprogramma, het Sint Jansvuur (focs de San Joan), in afgeslankte vorm vanwege het brandgevaar, het fête de la bière dat nu ‘La Mousseuse’ gedoopt was (het bruisende) en diverse muziekoptredens tussendoor. Verder nog de einde-seizoenslunch bij Francoise, de eerste etentjes met diverse campingvrienden, een wijnproefmomentje en Joop’s verjaardagsetentje.

Jean-Louis

Joop Bloemetjesjurk

Spandoek Bloemen

Eve

Bij het 25-jarig bestaan van El Tap was het thema ‘bloemen’. Als grap heeft Joop op een rommelmarkt een ouderwetse bloemetjesjurk gekocht en die aangetrokken, stond hem heel schattig, zo met z’n harige benen eronder uit. Er waren twee bandas (dweilorkestjes) die samen van 7 uur ’s avonds tot 2 uur ’s nachts gespeeld hebben, waarbij natuurlijk veel gedanst werd.
De volgende ochtend belde Angela ons heel benepen op, om te vertellen dat ze in het naar huis gaan in het stikdonker was gestruikeld over een omgevallen hek en wellicht haar neus had gebroken. Omdat ze alleen thuis was, zijn wij met haar naar de eerste hulp in het ziekenhuis gegaan. We hebben daar de halve dag doorgebracht voor röntgenfoto’s et cetera. Gelukkig viel het mee; kon ze gewoon naar huis en na een week was het weer zowat genezen.

been Anne

Anne heeft in verband met haar voet twee keer acupunctuur gehad bij een Nederlandse arts in Céret, die haar ook de nodige voedingssupplementen heeft voorgeschreven, als een soort massale aanval om de voet tot genezen te bewegen. We hopen dat het gaat werken, het lijkt in ieder geval wel wat te doen. Zekerheidshalve probeert ze ook een afspraak te maken bij de dienst voor infectieziekten in het ziekenhuis in Perpignan, wanneer dat gaat lukken weten we nog niet.

En Joop krijgt nu AOW! Dat zou eind april ingaan, maar toen er in juni nog niets was gebeurd heeft hij maar eens gebeld met de SVB. Had hij nooit een aanvraagformulier ontvangen? Oh foutje….. Inmiddels is het allemaal geregeld en is ook het achterstallige bedrag al gestort.

We zijn nu bijna door alle administratieve hobbels heen van de overgang van Nederland naar Frankrijk, alleen moeten we nog zien de te veel betaalde sociale premies van de Nederlandse overheid terug te krijgen. Ook dat kostte het nodige uitzoekwerk, de Belastingdienst zei dat zij dat niet meenamen in het vaststellen van de inkomstenbelasting en het CAK verwees ons naar de Belastingdienst. De ene afdeling van de belastingdienst weet niet wat de andere doet en zo. Maar uiteindelijk zal het allemaal wel goed komen, zucht.

Hoofdgerecht Magret de Canard (eendeborst)

menu

En zo rollen we de zomervakantie en het feestseizoen in(afgelopen zaterdag bier feest, straks folk avond, morgen blues en ballads, donderdag 40 jaar Clapere, vrijdag opening tentoonstelling, 14 juli nationale feestdag en dan weekend 22-23 juli groot dorpsfeest) dat komt allemaal de volgende keer.