Half december schreef Anne het volgende voortgangsverslag. Maar er is niets van gekomen om het te publiceren. Dus het is nu aangevuld met een supplement: de periode vanaf half december tot half januari.

Een voortgangsverslag vanaf oktober, de overgang van zomer naar winter. Na het bezoek aan Mia in de tweede week van oktober zijn de activiteiten voor de Téléthon volop losgebarsten, dat wil zeggen ieder weekend wel wat tot het weekend half december met de finale met een volle dag activiteiten, ’s avonds bal en aansluitend op zondag de kerstmarkt. Tussendoor is Plume nog een lang weekend hier geweest, even lekker bijkletsen. En verder zijn we druk geweest met de activiteiten om de tuin winterklaar te maken, heeft Joop aan de trein gewerkt en her en der geklust en hebben we een veganistisch etentje georganiseerd met drie vegetarische/veganistische vrienden.

De herfst die hier ongeveer een maand duurt is al weer voorbij. In oktober was het nog heel zomers, met middagtemperaturen op of boven de 25 graden en heeft Anne nog veel gezwommen, totdat het water eind oktober onder de 20 graden kwam. Nu (half december) is het wat hier doorgaat voor winter. Dat betekent ’s ochtends koud, tussen net onder nul en een graad of acht en ‘s middags met de zon erbij tussen 15 en 20 graden. Op ons terras in de volle zon meten we ook nu regelmatig temperaturen van boven de 30 graden. Nog steeds haast geen regen. In oktober 20 mm en in november net 12. December tot nu toe ook ongeveer 20 mm. De grond is kurkdroog en de waterbesparende maatregelen blijven onverminderd van kracht. Om in november nog twee avonden in de week te sproeien is toch te gek. Daarom heeft Anne de tomaten, paprika’s en courgettes maar wat sneller geoogst en weggehaald. Verder heeft ze de wortelen die er nog stonden geoogst, ongeveer 3,5 kilo! We hebben overigens dit jaar minder water verbruikt dan vorig jaar, ondanks het vullen van het zwembad dit voorjaar.

Mia is langs geweest met een gehuurde campingcar, om dat uit te proberen. Hij kon net via de zijpoort naast de caravan komen, met wat steken. We hebben met haar veel gewandeld, een roze lintjes-sponsorwandeling in het kader van de borstkankermaand en op zondag de tour de trabucayres, een rondwandeling van 11 km. Dat was een georganiseerde wandeling, met nog een korte variant van 5 km en een hardloop parcours van ongeveer 14 km. Aansluitend zoals hier gebruikelijk een apero op het plein bij El Tap, met van allerlei te eten en te drinken. Het leuke van deze activiteit was, dat hier niet alleen het oudere deel van de bevolking maar vooral ook de jongere gezinnen meededen. Zo leer je die ook wat kennen. Verder zijn we een middag naar Collioure geweest, lekker in het zonnetje bij de zee. Er werd nog volop gezwommen, het was zo half oktober nog echt lekker warm.

En daarna barstte het Téléthon seizoen los. Een Karaoke-avond met de verkoop van zelf gemaakte tapas, een cabaretmiddag, waarbij we constateerden dat we het Frans nu echt wel redelijk kunnen volgen, zelfs als het snel gaat en vol zit met grappen en woordspelingen. Verder nog een thé dansant, een yogaworkshop, een rondwandeling door het dorp, de verkoop van jam, wild zwijnsragout, en lootjes voor de tombola. Anne had ongeveer 100 potjes kaki-jam gemaakt, die uiteindelijk allemaal verkocht zijn! Het weekend half december was de finale, met een domino-challenge, en ook weer diverse muziek- en dansoptredens en uiteraard allerlei hapjes en drankjes, de trekking van de tombola en ’s avonds het bal met als thema jaren 80. Gewoon te veel, we hebben het bal laten lopen, zeker omdat ’s zondags de kerstmarkt was, waar we hadden beloofd het restant van de potjes jam nog te verkopen, dat betekende dat we daar om half negen al waren om het kraampje wat feestelijk in te richten, in kerstsfeer. Eind van de ochtend waren we los! En het was weer heel gezellig, met Père Noël in vol ornaat, met kar en paard in stijl versierd, een koor dat kerstliedjes zong en ‘iedereen’ die langskwam, een praatje maakte en natuurlijk jam kocht. We hebben nog wat leuke kerstversiering gescoord. ’s Avonds was het vuurwerk, dat deze zomer vanwege het brandgevaar niet mocht, met als gevolg dat nu alle dorpen in de omgeving in de kerstperiode een vuurwerk organiseren.

Tussendoor hebben we veel gesnoeid en gewied, er zijn al drie karren met snoeiafval naar het afvalbrengstation gegaan. Ook is het stookhout gekomen, 5 stères dat is ongeveer 4 m3, dus we kunnen deze winter naar hartenlust stoken. En half december is een tuinman langsgekomen met groot materieel om de coniferen heg weg te halen. Daar hebben we toch maar toe besloten, want de bomen waren te groot en te oud om nog fatsoenlijk te snoeien, deels waren ze al dood, en coniferen zijn erg brandgevaarlijk. Op dit moment worden ze niet meer geplant hier. Nu kijken we ineens op het huis van de buren en de weg uit, in plaats van op een muur van groen. Maar we gaan herplanten met diverse snelgroeiende, weinig water vergende, bloeiende en bessen dragende heg struiken, zoals oleander, cotoneaster en diverse lauriersoorten. En op korte termijn zullen we er een twee meter hoge ‘brise vue’ aanbrengen (een ondoorzichtig kunststofdoek), zodat we weer privé zitten.

Begin december is Plume een weekend hier geweest, heel gezellig, we hebben lekker langs de zee gewandeld, zijn naar de markt in Céret geweest, hebben koffie gedronken bij El Tap en zo kon ze er getuige van zijn hoe we vloeiend Frans en Engels spreken met onze kennissen en dat we al zowat iedereen kennen in het dorp. Dat was er vorig jaar allemaal niet van gekomen, toen ze net Covid had op het moment dat ze bij ons vakantie kwam vieren. Ook heeft ze lekker voor ons gekookt (en wij voor haar😊). Komend jaar komt ze wat langer.

We zijn van plan komend voorjaar weer een chez nous te doen (een maaltijd waar iedereen op in kan schrijven, tegen kostprijs) met een vegetarische maaltijd. Als opwarmertje hadden we eind november drie vrienden uitgenodigd die deels vegan, deels vegetarisch zijn voor een vegan maaltijd. We hebben een pompoen uit de oven gemaakt, gevuld met rijst, noten, groente en zuidvruchten, met als voorgerecht een salade met gemengde paddenstoelen en als toetje een door een van de vrienden gemaakte chocoladetaart. We hebben er allemaal van genoten!

En dan volgt hier het vervolg over de periode half december-half januari.

Allereerst de kerstperiode, met kerstmarkten, krib-tentoonstellingen, kerstconcerten en carols-samenzang. En diverse etentjes, bij ons met vrienden zoals op kerstavond met Paul, een Franse vriend die ook wat Nederlands spreekt, begin januari met Tony, een dorpsgenote die heel actief is bij alle festiviteiten en die oorspronkelijk uit Andalusië komt, een afscheidsetentje met Geneviève en Philippe die in januari naar Toulouse verhuizen en met Angela en haar zoon Joshua die midden in haar verhuizing zitten. En wij hebben weer bij andere vrienden gegeten, zoals bij Janine en John die in Trouillas wonen en bij Daniëlle en Brian. Het blijft onverminderd mooi weer, zodat we ook naar hartenlust kunnen wandelen, al dan niet met het hondje en andere buiten-dingen kunnen doen.

Met Oud en Nieuw kwamen Bennie en Karina, onze Belgische vrienden voor een lang weekend. Naast wandelen en lekker samen koken hebben we ook geprobeerd een avond naar Collioure te gaan, waar een ‘son et lumière’(licht/diashow in de openlucht) was over de historie van Collioure, geprojecteerd op de muren van de kerk en het kasteel. Maar net als in het zomerseizoen: we konden nergens een parkeerplaats vinden, alles was bezet, dus we zijn terug naar huis gegaan, hebben onze teleurstelling verwerkt met lekker eten, drinken en kaarten.

De eerste twee weken van januari ook weer diverse etentjes, verder diverse nieuwjaarsrecepties en een driekoningen-borrel van MsF met driekoningenkoeken met boon, de eerste folkavond van het jaar in El Tap, lekker met het hondje gewandeld en in de tuin gewerkt. De tuinbonen zijn geplant en alle zaaibedjes liggen klaar. De knoflookplantjes komen al twintig cm hoog. Het wordt nog een uitdaging om de geul van 30 meter te graven (60 cm breed en 60 cm diep) waar de nieuwe planten voor de heg in kunnen. Na een middag werk had Anne ongeveer 1 meter klaar. Wellicht laten we toch iemand met een graafmachientje komen om het grove werk te doen😊.

Ook de komende periode zijn naast het werk in de tuin weer allerlei activiteiten en festiviteiten in het vooruitzicht. Carnaval komt ook al voorzichtig in beeld. En we gaan onze vegetarische chez nous plannen. Daarover komende keer meer.