Het voorjaar is alweer bijna voorbij. Een drukke periode, zowel met de tuin als sociaal. Cor en Maarten zijn op bezoek geweest, Mia heeft een flitsbezoekje gebracht, we hebben een aantal etentjes en verjaardagsfeestjes gehad en we hebben meegedaan met allerlei culturele activiteiten. Het zwembad is weer in gebruik, de eerste tuinbonen en aardbeien zijn geoogst en het grootste deel van het zichtscherm staat, zodat we gewoon bloot kunnen zonnen en zwemmen. En de geul voor de nieuwe heg vordert gestaag. Tegen het najaar is hij vast het wel klaar.

Cor en Maarten bij Chagall

Eind februari zijn Cor en Maarten hier geweest, voor het eerst sinds Cor’s ziekte weer met z’n tweeën op stap! Ze zijn onderweg bijna weggespoeld, maar zoals gebruikelijk hadden wij het hier droog en zelfs vaak zonnig. We hebben rondgetoerd langs de kust, terrasjes gedaan, het museum in Céret bezocht, veel gepraat, en uiteraard lekker samen gegeten. Goed om hen weer in levende lijve te zien en leuk om hun onze nieuwe wereld te laten meemaken.

Begin maart hebben we zowaar een week lang iedere dag regen gehad, zodat we over de maand maart 80 mm regen konden noteren. Dat was meer dan in het half jaar ervoor bij elkaar! Nog steeds veel te weinig om het watertekort aan te vullen, maar in ieder geval genoeg om het voorjaarsgroen een flinke groeispurt te laten maken. Verder was het vaak warm en zonnig (tegen de 25 graden in de middag), zodat tuinwerk een pretje was.

zichtscherm eerste 10 meter van 30

We hebben het nodige gesnoeid en naar de groenstort gebracht. Anne heeft vlak voor de regen de peultjes, capucijners, wortelen, uien en bietjes gezaaid, die meteen van de regen geprofiteerd hebben om netjes op te komen. Joop heeft het zichtscherm geplaatst, een behoorlijke klus omdat er eerst een houten frame aan het bestaande metalen hekwerk moest worden vastgemaakt. Het stond net toen er drie weken lang de ene storm na de andere langskwam, met windvlagen tot wel 80 km per uur. Er waren (en zijn) nog wel een paar extra versterkingen nodig.

De vastenperiode had de nodige festiviteiten, die zoals hier gebruikelijk lang niet altijd op de ‘officiële’ datum plaatsvonden, met als gevolg dat ze her en der over elkaar heen buitelden. Zo hebben we op 16 maart de carnavalsoptocht gehad, op 17 maart zowel ’s ochtends de internationale vrouwendag gevierd met een ontbijt waarin de heren de dames bedienen als ’s avonds Saint Patrick’s day, met diner en Ierse muziek bij El Tap. Dan eind maart de Paasactiviteiten wel in het echte Paasweekend. Op zaterdagmiddag de Goigs del Ous, de zingende rondgang in het dorp om eieren en bijbehoren in te zamelen, en op Paasmaandag ’s avonds de Omelette Pascale in de foyer, met iedereen die wilde mee-eten. En als klap op de vuurpijl de crèpe party die hoort bij Chandeleur (Maria Lichtmis, 2 februari) op de dag na Pasen….

coigs dels ous 1

coigs dels ous 2

coigs dels ous 3

Omellette pascale 1

Omellette pascale 2

In de week na Pasen is Mia twee dagen bij ons geweest, op weg met haar gehuurde camper voor een tour door Spanje van een maand of twee. Lekker even bijpraten, een strandwandeling, samen koken en eten, als vanouds!

April was echt de maand van de etentjes. We hebben weken erbij gehad, dat we nauwelijks gewoon met z’n tweeën gegeten hebben. Zelf hebben we ook een paar etentjes georganiseerd. We hebben onder andere souris d’agneau (lamsschenkel) gemaakt, een halve dag in de oven gestoofd volgens een recept van de Hairy Bikers. En dat voor 8 personen, twee grote ovenschalen vol. We hebben het gegeten met Nick en Lizzy en John en Janine, Engelse vrienden, en Eve en Jean-Louis, de Franse eigenaars van El Tap. Dat betekende dat er voortdurend wisselend Frans en Engels gesproken werd. We zijn ook bezig hun wat Nederlands te leren. Zowel qua eten als qua gezelligheid erg geslaagd.

Lamsschenkel 1

Lamsschenkel 2

Deze periode vond de verhuizing van Neil en Angela plaats naar hun nieuwe huizen. Bij beiden zo her en der geholpen, met als dank ook weer bij allebei een house warming-etentje. Een etentje bij Nick en Lizzy, een verjaardagsfeestje van Jean-Paul en Elisabeth en een verjaardagsfeestje van Angela, die niet 60 wilde worden maar 59 plus 1. Ze wordt er natuurlijk behoorlijk mee geplaagd! We hebben een taart voor haar gemaakt met 59 plus 1 kaarsje. In het oude huis van Neil en Angela is nu een Nederlands koppel gekomen, Conny en Marco, afkomstig uit de regio Rotterdam. We hebben al met hen geborreld en ze nemen regelmatig contact op als ze niet weten hoe iets hier werkt. We gaan hen ongetwijfeld vaker zien.

Intussen was het zwemwater begin april tegen de 20 graden gekomen, zodat Anne weer gestart is met haar kilometertjes en Joop al regelmatig een korte onderdompeling pleegt. Nog niet alle dagen, want soms is het met de wind erbij toch niet echt lekker.

En nu wordt het binnenkort mei, hoewel we uit de weersverwachting begrijpen dat april zijn staart gaat roeren met wat (zeer welkome!) regen en helaas ook kilte. Maar in mei begint hier echt de zomer. We kijken uit naar het bezoek van Tom en Roos, die 6 mei komen voor twee en een halve week. En dan begint ook het campingseizoen, met de komst van de diverse campingvrienden die zich al hebben aangekondigd. Daarover een volgende keer meer.

13 uur vandaag 42 mm gevallen

29 april: Bij het opzoeken en bijwerken van de foto’s voor bij de blog, ook even de regen van nu. We staan op 82 mm en hebben het record van maart verbroken. Volgens de krant hier de langste regenperiode sinds 2 jaar, woensdag avond 24 april begonnen en zal tot donderdag 2 mei duren.