En eindelijk is nu alles administratief rond: we hebben de inschrijving voor de carte vitale (ziektekostenverzekering) en een huisarts, een nummer voor de Franse belastingen, de auto is nu Frans en we zijn uitgeschreven uit de gemeentelijke basisadministratie in Nederland.

De zonnepanelen zijn geplaatst, wat betekent dat we zo ongeveer zelfvoorzienend zijn voor de elektra, zelfs als we de zwembadpomp en de pomp van de put aan hebben.
De laatste maand was het heerlijk weer om buiten bezig te zijn: veel zon, ’s middags tussen de 20 en 25 graden, wel zo nu en dan veel wind. De tuin komt aan alle kanten in bloei. We snoeien, wieden, planten, sproeien heel wat af. Sinds een week of twee hebben we het zwembad van zijn winterdek ontdaan en we zijn het nu aan het schoonmaken en inregelen. Joop meet dagelijks PH en andere relevante waarden en experimenteert met de verschillende chemicaliën om tot het juiste evenwicht te komen. We hebben een robot die over de bodem van het zwembad kruipt en alle bladeren, zand en zo opzuigt. Het water is nu al heel helder, de temperatuur is rond de 15 graden. We verwachten dat we eind april kunnen zwemmen.

En nu het zomertijd is, kun je al tot minstens half acht buiten in het zonnetje zitten. We hebben dan ook al drie keer gebarbecued.

kast in badkamer

Verder hebben we binnenshuis nu vrijwel alle klussen rond die we zelf kunnen doen. De loodgieter heeft het bad verwijderd zodat we de badkamer nu ook naar eigen inzichten hebben kunnen inrichten. Onze eigen wasmachine is aangesloten, dus we hebben nu twee wasmachines. Joop heeft een inductiekookplaat ingebouwd in de keuken van het appartement. We hebben hem al een keer gebruikt en het werkt erg goed, dus daarmee zijn we al deels van het gas af. De twee buitendeuren zijn geschilderd en de grote houten balken, die zichtbaar blijven als we de nieuwe veranda hebben.

Veranda mooi blauw

Sinds Paasmaandag zitten we hier ook weer in lockdown in het kader van de coronabestrijding. Dat betekent hier dat naast de horeca, sport- en cultuurvoorzieningen ook niet essentiële winkels en scholen gesloten zijn, dat de avondklok van 19 tot 6 uur van kracht blijft en dat je overdag alleen binnen een straal van 10 km van je huis activiteiten kunt ondernemen – en alles uiteraard met mondkapje. Als je verder weg moet zijn, tot maximaal een straal van 30 km, moet je een formulier bij je hebben waarop staat wat je gaat doen. En reizen boven de 30 km mogen helemaal niet.  In vergelijking met Nederland heb je hier vrij weinig hinder van de lockdown. De meeste winkels zijn gewoon open, zij het dan met maatregelen als handen ontsmetten, afstand houden en een toegangsnummertje nemen/beperkt aantal klanten tegelijk (maar je kunt vrijwel altijd wel terecht).  Verder wordt er haast gemaakt met inenten. Dat mag ook wel want Frankrijk doet het nauwelijks beter dan Nederland qua tempo. Wij zijn als 60 plussers vanaf 17 april aan de beurt. De huidige planning is dat vanaf medio mei alles weer versoepelt en ook de horeca en zo weer open mogen.

Ook de binnenkant blauw

De komende maand vindt de verbouwing plaats. We wachten nu op bericht van de aannemer welke datum hij start, ergens in de loop van de komende twee weken. We verwachten dat dat zo tegen eind mei helemaal klaar is en dan zijn we klaar voor de zomer en zijn ook gasten welkom. Hopelijk is dan ook iedereen die dat wil ingeënt en weer vrij om te reizen, in ieder geval binnen de EU. We spraken laatst Laure van Clapère en die is ook optimistisch over komend seizoen. We hebben er allemaal zin in!

Ook Anne her en der blauw

Wat komende maand gaat veranderen, zijn onze telefoonnummers. Nu we geen Nederlands adres meer hebben, kunnen we de Nederlandse abonnementen niet meer aanhouden. Dus we gaan binnenkort helemaal over op de Franse nummers: Anne +33 6 80 66 18 21 en Joop +33 6 73 88 45 91. Daarmee ‘verhuist’ ook het Whats app nummer. We laten iedereen nog weten als dat gebeurt.